vineri, 13 iunie 2014

13 – UN NUMAR CE POARTA NOROC

MOTO:
Cei mai mulţi elevi nu înţeleg metodele ştiinţei şi nu sunt curioşi să meargă dincolo de preocupările de la clasă.
Cred că un rol fundamental al şcolii îl reprezintă formarea unor viitori cetăţeni responsabili, activi şi lucizi. Individul nu încetează să existe într-o configuraţie de grup şi se aşteaptă de la el să coopereze, să deprindă relaţii de empatie şi să aibă o înţelegere a celor din jur“, spune cu maturitate elevul, Dan Cristian Vulpe - olimpic internaţional la filosofie, 2014

O gândire proaspătă şi lucidă ce este în consonanţă cu tot proiectul „ALEGE-ŢI PROFESIA!”, mai ales cu ce-a de-a 6 ediţie ce a avut loc pe 13 iunie 2014 la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” Oneşti.
„ALEGE-ŢI PROFESIA!” este un proiect pornit de la o idee izvorâtă în urma unei discuţii dintre două mame responsabile ce s-au vrut delicate dar destul de disperate în a-i bate la cap pe copiii lor să-şi aleagă în viaţă un drum ce nu ţinea de cutumele unei perioade sociale cu efuziuni justiţiare şi pragmatice în care toţi absolvenţii se inghesuiau să dea la Drept şi Economie. Este vorba de mine şi prietena mea, Mihaela Melinte – cercetător geolog.
Incercarea noastra a reusit doar in masura in care am stiut sa-i lasam pe copiii nostri sa aleaga liber de isi doresc in viata! Întâmplarea a făcut ca cei doi băieţi să urmeze aceeaşi facultate care în acel moment nu avea deschidere pe piaţa muncii din România: ingineria în electronică.
Viaţa schimbă destinele aşaîncât fiul Mihaelei se regăseşte în sfârşit în profesia urmată iar băiatul meu, prin pasiunea colaterală facultăţii, performează cu succes într-un alt domeniu „la modă”, IT-ul. Bine că aici este loc!
Prima ediţie a proiectului a debutat cu profesia de geolog, cea a prietenei mele care mă îndemnase să ne „corupem” copiii spre un domeniu frumos, potrivit energiei lor debordante si a pasiunii calatoriilorin natura.
Celelalte ediţii au adus în faţa a sute de elevi oneşteni profesia de fizician şi implicaţiile sale în domenii puţin intuite, profesia de antropolog cu frumuseţea descoperirii naturii umane si a lumii în care trăim, şi cea de bibliotecar ca un omagiu profesiei în care îmi desfăşor activitatea. Mulţumesc prietenilor si colegilor mei invitati care ni s-au alaturat, fara pretentii pecuniare, în încercarea de a deschide ochii şi minţile curioase.
Ediţia a 4-a, intitulată, „aventura cunoaşterii de sine”, a avut girul inspiraţiei, încrederii şi curiozităţii. Inspiraţia mi-a aparţinut când am descoperit un interviu al unui tânăr călător ce îşi „ispăşea” dorinţa de a face un tur de 1000 km în jurul Taiwanului pe o bicicletă veche, vânzânduşi fiecare km cu 1 liră (£), pentru a-i  dona în scopul infiinţării/dotării unei biblioteci săteşti din România. Încrederea a fost reciprocă iar bunăvoinţa  lui Vasile Gâdinceanu de a veni în întâmpinarea ideii de a le vorbi tinerilor oneşteni despre experienţa sa de viaţă cuprinsă în cei 3 ani de cand a terminat facultatea de jurnalism, şef de promoţie, trecând prin perioada când a săpat şanţuri în Cipru pentru a aduna bani ca să îşi urmeze visul de a face un master în Anglia şi până la momentul circuitului din Taiwan.
A demonstrat, ca tânăr călător, că a avut mereu un rucsac plin cu vise pe care şi le-a urmat şi îndeplinit. Actualmente este doctorand la Relaţii internaţionale în China şi unul din liderii studenţilor români din Xiamen.
Prezenţa lui m-a ajutat să apropii elevii, participanţi la eveniment, de realităţile unei lumi prin care sunt gata să păşească dar nu ştiu cum. Prin vocea lui s-a auzit mai bine îndemnul că doar prin efort, inteligenţă şi determinare dar mai ales prin încrederea în forţele proprii, poţi reuşi.
2013 – anul debutului proiectului Opening Opportunities iniţiat de IREX / Biblionet cu sprijinul Microsoft România şi TechSoup. 10 bibliotecari din ţară, printre care m-am aflat şi eu, au fost aleşi să coordoneze pe plan local activitatea din cadrul proiectului, bibliotecile pe care le reprezentam fiind parte din acest concept.
Pe 15 noiembrie 2013, in Aula Bibliotecii ”Radu Rosetti”, s-a lansat  la Oneşti proiectul Opening Opportunities cu un concept, în premieră, de mentorat privind orientarea educațională și de carieră a elevilor, în care voluntari Microsoft România şi-au propus să sprijine elevii de liceu să exploreze opțiuni profesionale și să își dezvolte propriul plan de carieră.
Au participat peste 150 de tineri liceeni oneşteni care timp de 5 ore, neîntrerupt, au ascultat şi s-au lăsat convinşi de către mentorii de la Microsoft prezenţi.
La baza acestui concept stă o realitate crudă: unul din patru tineri români sub 25 de ani nu au un loc de muncă.
Programul a îmbinat evenimente locale organizate în biblioteci publice cu sesiuni de mentorat online și seminarii publice – totul cu scopul de a oferi elevilor de liceu informații actuale despre piața muncii și care sunt abilitățile și cunoștințele necesare în acest mediu dinamic.
Aşa se face că cea mai dinamică grupă de elevi care şi l-au ales mentor pe TODI Pruteanu a reuşit să finalizeze colaborarea şi să creeze un produs ce a fost prezentat colegilor lor, în Aula bibliotecii, vineri, 13 iunie 2014 în cadrul proiectului „Alege-ţi profesia!”.
Munca, pasiunea şi determinarea lor a fost recompensată cu atenţia colegilor din sală iar conceptul de mentorat, a fost lămurit prin intervenţia lui Todi Pruteanu.
Cand le-am propus sa fie eroii celei de-a 6-a editii a proiectului „Alege-ti profesia!” nu au ezitat nici o clipa si au purces la un demers demn de un colectiv serios. Toata organizarea evenimentului le-a apartinut: afise, invitatii, videoclipuri, site-ul, pagina de facebook, sponsori, repetitii pana in miez de ... seara la biblioteca si in miez de noapte pe net, o organizare impecabila si o prezentare care a surprins prin maturitatea unor elevi de clasele a X-a si a XI-a.
In ce privesc profesorii prezenti si nu numai, ferice de ei ca au asa elevi carora nu trebuie decat sa le tina si sustina ritmul alert in care isi descatuseze energiile prin pasiunile lor bine conturate.
Sponsorii prezenti in sala s-au convins de seriozitatea unor tineri pasionati care s-au constituit intr-o companie cu responsabilitati clare, distincte, exprimate prin prezentari de inalta tinuta. Sunt convinsa ca nu au regretat gestul, eventual au putut sa se inspire.
Parintii prezenti in sala, sunt convinsa ca au plecat cu fruntea sus, mandri de copiii lor si cu speranta ca nu vor avea de ce sa se teama in ce priveste discernamantul acestora in alegerea unei profesii.
Sala plina de elevi a fost antrenata intr-un joc al imaginatiei, o proiectie in viitorul lor profesional, cel prezentat de catre 13 dintre colegii lor, indrazneti, curiosi si deterterminati.
Felicitari mentorului, TODI Pruteanu si multumiri reprezentantei IREX, Cristina VAILEANU, pentru ca a inclus biblioteca onesteana in proiectul Opening Opportunities si pentru ca a fost alaturi de noi in aceasta zi cand 13 tineri onesteni au dat masura capacitatii lor creative.
13 elevi, intr-o zi de 13 (iunie) ne-au aratat cat de norocosi putem fi in viitor.
REZULTATUL:
-    în urma rezultatelor frumoase toţi cei 13 elevi implicaţi în proiect au obţinut vauchere pentru obţinerea certificatelor MOS şi MTA;
-     înfiinţarea primului centru de testare CERTIPORT la Oneşti;
-     colaborarea şi prietenia ce a legat elevii celor două colegii oneştene, rivale în performanţă;
-     biblioteca a fost beneficiara unui proiect pilot care a atras elevii curoşi, conştienţi de importanţa alegerilor din viaţa lor;
-     „Alege-ţi profesia!” a fost gazda unui eveniment ce i-a făcut protagonişti, ai alegerilor profesionale, pe cei cărora le-a fost destinat acest proiect.
 Pentru că generaţia mea şi-a ratat şansa de a oferi copiilor săi tot ceea ce trebuia, aici, în România,  în a crea o lume frumoasă, sigură, cu oameni inteligenţi şi drepţi, alături de familie, am încercat ca prin acest proiect „Alege-ţi profesia!” să fac pe cei tineri să înveţe să schimbe mentalităţi, să contruiască şi mai ales să reuşească.
Multumesc IREX/Biblionet, TechSoup si Microsoft pentru deschiderea acestei sanse (Opening Opportunities) elevilor nostri minunati si bibliotecii onestene!
Doina Lili BALCANASU – bibliotecar
Coordonator proiect “ALEGE-TI PROFESIA!”
Coordonator local “Opening Opportunities”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu