luni, 30 iunie 2014

PRIN BIBLIOTECILE NEMŢENE: CRONICA UNEI EXCURSII ANUNŢATE

Miercuri, 25 iunie 2014, ora 800: autocarul cu 50 de bibliotecari băcăuani, printre care şi oneştencele Doina Brumă, Camelia Cartaş şi Rodica Zaharia porneşte către Piatra Neamţ, prima oprire din program, unde este anunțată vizita la Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu”.
Ora 1000: primiţi cu multă căldură de colegii noştri de aici, vizităm spaţiile dedicate studiului şi împrumutului, dar şi celorlalte activităţi culturale. Identificăm multe similitudini cu viaţa de 
bibliotecă de acasă, de la spaţii dedicate aceloraşi tipuri de evenimente, cum ar fi luminoarul multifuncţional destinat activităţilor neconvenţionale, până la preocuparea pentru atragerea în instituţie a celor mai mici cititori şi formarea lor ca utilizatori fideli, de la proiectele desfăşurate în parteneriat, până la dezvoltarea continuă a serviciilor și condiţiilor oferite publicului. Dacă îmi e permisă o opțiune personală, recunosc că aşteptam cu nerăbdare să vizitez „Teatrul de joacă” de la ultimul etaj, iar impresia lăsată de acest amfiteatru mic, cochet şi perfect funcţional, cu tot ceea ce presupune o sală de spectacole - scenă cu sonorizare şi lumini, cabine şi depozite pentru recuzită, o cromatică armonioasă creând o atmosferă intimă - m-au cucerit definitiv. La finalul vizitei, dl. director Adrian Alui Gheorghe ne-a vorbit despre preocuparea sa pentru nemurirea poetului național și despre proiectele de interes imediat, legate de creșterea colecțiilor în bibliotecile nemțene.
După nelipsita fotografie de grup, fără de care, nu-i așa, nici n-ar fi adevărat că am trecut pe acolo, urcăm în autocar și pornim mai departe.
Ora 1200: următoarea oprire - la Biblioteca Orășenească Bicaz, unde se dovedește că profesionalismul, pasiunea și dragostea pentru oamenii comunității sunt atuurile bibliotecarului care, cu multă creativitate și bunăvoință, poate conferi unui sediu micuț o mare versatilitate. Teatru de păpuși, sală de lectură și împrumut pentru copii și adulți, loc de întâlniri, lansări de carte, conferințe, nelipsitele puncte de acces la internet pentru utilizatori, un mic acvariu cu două țestoase prietenoase, expoziție de afișe și, cu siguranță, multe alte frumoase întâmplări pe care noi nu am avut ocazia să le vedem, veți întâlni oricând, dacă treceți pragul bibliotecii din Bicaz. Alături de dl. Ion Asavei, un talentat povestitor și împătimit bibliotecar, ne-au așteptat cele două colege alături de care domnia sa „păstorește” biblioteca și dl. viceprimar, ca reprezentant al autorităților locale, mereu alături de instituția bibliotecară și nevoile ei. Împărtășim experiențe comune, aflăm care sunt problemele cu care se confruntă ei, povestim și despre ale noastre, ne bucurăm că suntem împreună. Timpul, însă, trece repede. Ce urmează? Firește, poza de grup! Ne luăm rămas bun de la colegii din Bicaz și... călătorului îi șade bine cu drumul!
Ora 1400: traseul profesional continuă cu Biblioteca Tașca. Aflată în clădirea proaspăt renovată a Centrului Cultural, cu o firmă care ne-ar face mândri pe oricare dintre noi, aflăm curând că biblioteca își merită din plin atât sediul curat, înalt, cu pereții îmbrăcați în rafturi până sus, cât și firma. Are 5000 de volume obținute pe proiecte, iar domnul bibliotecar abia prididise să le despacheteze și să le așeze pe rafturi. Exemplare suficiente din fiecare titlu, spații de creștere, mobilier solid și voluntari care ne așteptau în prag cu aparatele de fotografiat, gata să imortalizeze vizita noastră. În timp ce îi transmitem felicitări colegului nostru pentru realizările deosebite în ceea ce privește dotarea bibliotecii, se face, brusc, frig. Ne îndreptăm grăbiți spre autocarul mai călduros și uităm să facem poza de grup. Oare om fi fost, n-om fi fost la Tașca? Dacă e adevărat că o fotografie face cât o mie de cuvinte, vă dați seama cât ar mai trebui să scriu, ca să vă conving că am trecut pe acolo?... Sau, poate, mă credeți pe mai puține cuvinte...
Ora 1500: ultima bibliotecă vizitată - Biblioteca Bicaz-Chei. Devine o regulă spațiul abia renovat, suficient pentru fondul de carte existent, condițiile decente de studiu și acces internet pentru utilizatori și de lucru pentru bibliotecari. Aici, ne-au plăcut mobilierul foarte nou, rafturile pe rotile, pentru a da posibilitatea modulării spațiului, faptul că biblioteca poate comunica printr-o ușă cu sala de spectacole a Căminului Cultural, și el oferind condiții excelente pentru orice activităţi de profil. Am considerat potrivit să facem și noi o mică donație din depozitul „Librăriei de criză”, căci, așa cum se spune, „dar din dar se face rai” și bibliotecarii știu mereu să adauge un strop de frumusețe oricărui colț de lume... sau de rai. Iar dacă acest colț de rai se află în Munții Neamțului, cu atât mai dragi și ușoare ne sunt gândul bun și gestul frumos, venit din inimă.
Înțelegem de la domnul metodist al Bibliotecii Județene Neamț că majoritatea bibliotecilor nemțene arată ca acelea pe care le-am vizitat. Nu putem decât să ne exprimăm admirația și să-i felicităm pe colegii noștri pentru tot ce au reușit atât în plan material, cât și spiritual, în slujba comunităților lor. Înainte de a ne despărți, cu promisiunea reîntâlnirilor profesionale cât mai dese, nu ratăm... fotografia de grup!
Vizita la Mănăstirile Bistrița și Pângărați au întregit spiritual itinerarul nostru. Oaze de liniște și reculegere, prin care ne-a părut rău că am trecut așa de repede, ca și când graba noastră ar fi știrbit încărcătura de frumos și bine care te înconjoară, acolo, la tot pasul. Sperăm să fi luat cu noi măcar un strop din serenitatea muntelui dimprejur și din râvna neștiută a celor care se nevoiesc în aceste locuri binecuvântate. Cele tocmai pomenite nu se pot, din păcate, imortaliza în fotografii. Rămân doar în suflet, dacă suntem vrednici să le păstrăm.
Dacă nu, dispar în câteva secunde sau, mă rog, zeci de secunde, făcând loc altor gânduri, ca, de exemplu, „Ce țară frumosă avem... ce facem cu ea?” și altele asemenea, care nici n-au cum să nu-ți vină în minte, de vreme ce mergi spre Cheile Bicazului, chiar dacă e vreme urâtă, și plouă cu găleata, și Lacul Roșu e maro spălăcit, și Barajul de la Bicaz pare strivit și el de ploaie, neavând măreția aceea de-a dreptul apăsătoare a oricărui baraj văzut de aproape; de la înălțimea autocarului îl străbatem cu o oarecare indiferență, simțindu-ne, cumva, la adăpost, știind că, de acum, următoarea oprire e acasă.
Ajungem cu bine la Bacău și ne luăm rămas bun de la doamna bibliotecară Marinela Ciuchi, metodistul Bibliotecii Județene, căreia îi mulțumim pentru că a făcut posibil acest periplu plin de beneficii, cu promisiunea următorului itinerar: Onești -Tg. Ocna - Slănic-Moldova, la inițiativa colegelor nostre din județ, din alte centre metodice, care n-au avut ocazia să ne viziteze până acum.
De pe poziția noastră de gazde, dragi colegi, vă așteptăm și vă promitem o întâlnire interesantă cu biblioteca oneșteană!
Bibl. Doina Brumă
Șef serviciu Relații cu publicul-Prelucrare documente



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu