luni, 20 septembrie 2010

ANBPR - întâlnire profesională la Bacău

În intervalul 06-08 septembrie 2010, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România – ANBPR şi Biblioteca Judeţeană „Costache Sturdza” din Bacău au fost amfitrionii celei de a doua cafenele regionale a Asociaţiei din acest an.
Această ediţie a Cafenelei a adus împreună reprezentanţi ai bibliotecilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, adică din judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.
Aşa cum a declarat Dragoş Adrian Neagu, Prim-Vicepreşedinte al ANBPR „Conceptul de Cafenea Profesională presupune dezbateri tematice în grupuri mici. Recurgând la acest format mai puţin convenţional, avem posibilitatea să punem întrebări, să avansăm ipoteze şi, în final, să identificăm soluţii. Pe baza opiniilor exprimate de participanţi, vom declina, ulterior, strategii şi planuri de acţiune, pe care Asociaţia le va pune în aplicare. Toate acestea cu directa implicare a membrilor”.
Astfel, s-au pus în discuţie probleme ce vizează dezvoltarea organizaţională, fiind propuse patru mari teme :
  • Cum credeţi că ar trebui să vă ajute Asociaţia pe dumneavoastră ca membri ?

  • Dumneavoastră cum sunteţi dispuşi să vă implicaţi în activităţile Asociaţiei ?

  • Care sunt nevoile de dezvoltare profesională ale membrilor ?

  • Comunicarea cu şi între membri : cum ?
S-au creat opt ateliere de lucru la care au participat, prin rotaţie, toţi cei prezenţi. Discuţiile au fost libere, incitante, fiecare participant având ocazia să-şi exprime opinia. Cred că sunt în asentimentul tuturor membrilor participanţi atunci când afirm că este necesară continuarea acestui mod de lucru şi a acestui tip de dialog ! La finalul întâlnirii, problemele sesizate, propunerile, solicitările, criticile, aşteptările şi temerile au fost centralizate şi selectate, acestea urmând să facă obiectul de lucru al Biroului executiv în dezvoltarea organizaţională.
Întrunirea profesională pentru zona de Nord-Est a fost urmată pe 7 si 8 septembrie de un training de management al Filialelor, destinat preşedinţilor şi vice-preşedinţilor Filialelor ANBPR şi în care pe parcursul a două zile dense s-au dezbătut problemele identificate anterior dar si altele care au drept scop obţinerea personalităţii juridice pentru ANBPR si filialele acesteia, noi proiecte privind fructificarea granturilor IREX si altele.
 Este minunată sinceritatea cu care s-au discutat problemele din cadrul Asociaţiei pentru că, doar astfel pot fi găsite soluţii viabile care pot duce la clădirea unei structuri puternice, de tip occidental, cu servicii şi oameni pregatiţi la nivelul mileniului trei !
Pe parcursul celor trei zile s-au exprimat pe rând evaluări obiective ale situaţiilor, critici, îndoieli, temeri, aşteptări...
Nu sunt o persoană nehotărâtă, însă am purtat concomitent sau pe rând, în funcţie de situaţie, fiecare dintre pălăriuţele gânditoare ale lui Bono... Cea albă, cea verde, cea galbenă, cea albastră, cea neagră, cea roşie, cea neagră....cea galbenă...cea verde... Şi totuşi, parcă cea galbenă se apropie mai mult de starea mea de spirit actuală... şi parcă se asortează mai mult “costumului” îmbracat ...
... Pentru că eu cred că Asociaţia ne poate ajuta să devenim mai puternici şi ÎMPREUNĂ putem face Asociaţia mai puternică ! Viitorul va demonstra, sper, justeţea acestei afirmaţii !

bibliotecar
Mihaela Grigoraş

2 comentarii: