vineri, 17 septembrie 2010

Mângâieri străine

Am terminat de citit de curând cartea lui Ian McEwan, "Mângâieri străine" şi m-am hotărât să v-o recomand pentru tehnica strălucită cu care a fost scrisă, e un roman care te acaparează total de la prima pagină până la ultima şi în mod sigur cei care îl vor citi, vor dori să mai citească şi alte cărţi de acelaşi autor.
Trebuie să amintesc pe scurt că Ian McEwan este unul dintre cei mai mari scriitori britanici contemporani, că a fost definit de critică drept "magician macabru" al ficţiunii literare deoarece în toate romanele explorează latura întunecată a minţii umane şi de aceea naraţiunile sale sunt stăpânite de un aer nefast, efectul obţinut fiind unul de sporire a interesului cititorului pentru deznodământ. Multe dintre romanele sale au fost ecranizate, este şi cazul celui pe care îl prezint astăzi , şi poate vă amintiţi de Atonement, filmul făcut după romanul cu acelaşi titlu (Ispăşire, în româneşte ), favoritul premiilor cinematografice din 2008.
"Mângâieri străine" e admirabil scrisă, autorul ştie să te ţină prins în povestea sa, are un talent fantastic de a amâna fără să agaseze ori să pună răbdarea cititorului la încercare, punctul culminant . Stilul cinematografic al lui Ian McEwan îi dă cititorului posibilitatea unei reprezentări foarte vii a personajelor, decorului, subiectului, şi îl ţine implicat şi interesat de-a lungul întregii naraţiuni. Ceea ce mi-a reţinut atenţia în romanele lui McEwan este predilecţia pe care o are pentru personaje instabile psihic, personaje aflate cumva pe muchia dintre nebunie şi normalitate. Este foarte interesant modul în care le creează, pornind de la simple mărturisiri, de la gesturi care trec brusc graniţa dintre curtoazie spre hărţuire. Hărţuirea în romanele lui McEwan este abordată din mai multe unghiuri, este o temă la care se întoarce frecvent şi ştie să traseze cu o subtilitate remarcabilă transformarea victimei în agresor.
"Mângâieri străine" este scrisă de un virtuoz al tensiunii dramatice. Romanul debutează cu prezentarea unui cuplu din Marea Britanie, un domn şi o doamnă tineri încă, aflat în vacanţă, un cuplu aparent obişnuit, plictisit şi oarecum plictisitor. Oraşul în care cei doi îşi petrec vacanţa este prezentat destul de amănunţit fără însă a i se preciza cu exactitate numele, critica a vorbit despre o posibilă Veneţie, cert este că oraşul devine treptat el însuşi un personaj care crează tensiune, conflicte, cu străzile sale întortocheate, cu mulţimea de turişti, străbătut de canale pe care bărcile alunecă misterios, el nu rămâne doar martor pasiv la evenimente, ci pândeşte parcă momentul potrivit pentru a întinde o nouă capcană cuplului. Totul începe să se precipite când, în vacanţa mai curând monotonă a celor doi, apare un personaj curios, Robert, un individ excentric, suspect de amabil. Ce se întâmplă o dată cu apariţia acestui personaj enigmatic vă las să descoperiţi singuri citind romanul "Mângâieri străine" pe care-l găsiţi, desigur, la Biblioteca Municipală "Radu Rosetti". Vă aşteptăm cât mai curând !

bibliotecar
Nicoleta Sălbatecu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu