joi, 24 februarie 2011

Jack London şi carţile copilăriei

Ca mulţi dintre voi copii sunt şi eu o mare iubitoare de animale. Mă cutremur de câte ori văd la televizor, în viaţă, ori doar aud despre suferinţa lor, de cele mai multe ori, provocată de oameni.
Din acest motiv daţi-mi voie să mă alătur unui talentat scriitor american, Jack London, şi să pledez împotriva violenţei asupra animalelor.
Desigur o voi face folosindu-mă de talentul său , cu care a scris romanul „Mihail câine de circ”.
Înainte însă, vreau să vi-l prezint în câteva cuvinte pe autorul acestui roman.
Jack London, vă este cunoscut mai ales ca autor al romanului „Colţ Alb.”
Opera sa este foarte cunoscută şi vastă.. A mai scris: ”Copiii gheţurilor”, „Chemarea străbunilor”, „Aventuri în Alaska”, „Căutătorii de aur”  ş. a.
A avut o copilărie modestă şi chinuită. La zece ani vindea ziare pe stradă, apoi a lucrat într-o fabrică de conserve, ca muncitor, iar în adolescenţă şi maturitate cunoaşte tot felul de experienţe pentru a-şi câştiga existenţa.
O parte dintre ele sunt expuse literar în scrierile de mai târziu.
Opera sa este inspirată dintr-o neobişnuită experienţă de viaţă (mai ales din călătoriile sale în Alaska şi în Mările Sudului),dar şi din lumea animalelor şi care descriu existenţa dură, sălbatică şi lupta pentru supravieţuire, alături de revoltă şi aventură.
Revenind la cartea cu titlul „Mihail câine de circ”, pe lângă incontestabila sa valoare literară, dobândeşte şi o mare valoare socială, deoarece, a generat mai multe acţiuni de protejare a animalelor decât îşi imagina scriitorul.
Acum nouăzeci de ani , când a apărut această carte, a stârnit atâta vâlvă încât la scurt timp după publicarea ei s-au înfiinţat aşa numitele Jack London Clubs, cei înscrişi având ca obiectiv protejarea animalelor şi asigurarea unui tratament uman faţă de acestea din partea proprietarilor lor.
Deşi şi-ar fi dorit să poată stopa acţiunile de dresare a animalelor prin metode violente şi chinuitoare, era convins că o astfel de luptă nu poate fi dusă pe cont propriu, fără susţinere din parte a semenilor săi.
Ani la rând evitase să participe la astfel de spectacole, convins fiind că „sub masca artei, cruzimea a atins cel mai înalt grad”. Aşa s-a hotărât Jack London să ia atitudine şi a scris acest roman.
Talentul său literar scoate la iveală întreaga suferinţă şi neputinţă ce se ascunde, dincolo de reprezentaţiile animalelor, menite să distreze publicul.
Iată ce spune autorul despre acest act: „Dincolo de fastuosul spectacol şi de minunatele isprăvi ale animalelor se ascunde atâta cruzime, încăt sunt sigur că dacă ar cunoaşte-o orice om întreg la minte nu ar mai putea urmări cu plăcere o reprezentaţie dată de un animal dresat”.
De fapt, romanul este povestea tristă a unui câine, Mihail.
Inteligenţa şi devotamentul său nu sunt întotdeauna răsplătite cum se cuvine. Acesta este tristul adevăr, pe care Mihail, un câine minunat, îl învaţă pe spinarea sa.
Mihail este îngrijit de bogata familie Rennandar, însă total lipsit de afecţiunea care i s-ar cuveni.
Singurul rol e acela de obiect de amuzament, motiv pentru care Mihail este un câine trist şi solitar.
Dar într-o zi câinele întîlneşte pe plajă un steward pe care-l urmează. Între cei doi se va lega o prietenie strânsă, călită într-un lung şir de peripeţii.
Nu toţi oamenii pe care-i întâlneşte sunt asemenea bunului său Dag Daughtry, care-i apreciază foarte mult calităţile încât nu se mai poate despărţi de el.
Dacă citiţi această carte veţi descoperi lucruri extraordinare despre viaţa lui Mihail. Îl ve-ţi putea insoţi în suferinţa sa când împărţea o cuşcă foarte strâmtă cu alţi câini chinuiţi şi încasa bătăi groaznice la circ pentru „a face frumos” sau cănd era chinuit de foame şi de sete.
Aşa veţi înţelege mai bine ce l-a determinat pe Jack London să lupte prin mijloace literare pentru drepturile animalelor pe care le-a considerat întotdeauna doar prieteni şi parteneri.
Vă doresc lectură plăcută!
 
bibliotecar
Rodica Zaharia

2 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Pe platformele virtuale este bine sa nu te dai anonim cand doresti sa afli ceva de la cei dispusi sa-ti ofere gratis. Aceste demers de realizare a unui blog este simplu. Nu necesita notiuni prea sofisticate de informatica. Problema este doar de responsabilitate asupra textelor si imaginilor pe care le postezi. Sunt pe internet aplicatii gratuite pentru aceasta. Eu am ales www.blogspot.com . Acolo vei gasi sabloane din care alegi in functie de tematica blogului si scopul pe care ti-l propui. Apoi vei putea sa il dezvolti cum doresti iar in functie de traficul de pe blog (nr. de postari, complexitatea lui si vizualizari), aplicatia iti ofera in timp facilitati. Succes si sper sa poti iesi din anonimat atunci cand il lansezi!

      Ștergere