marți, 25 ianuarie 2011

Castelul lui Cuza

     24 Ianuarie, un bun prilej să vă aduc în atenţie „Povestea unui castel blestemat –Ruginoasa” de Theodor Râşcanu, apărută la Editura Porţile Orientului, Iaşi. Este o ediţie semnată de Boris Crăciun, care a făcut o pasiune din a ne prezenta cărţi şi albume ce prezintă legende, trecututul neamului nostru.
„Povestea unui castel blestemat –Ruginoasa” îl are în centrul acţiunii pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
Pasionaţii de istorie şi nu numai ei, citind această carte vor descoperi lucruri inedite despre viaţa familiei domnitorului, copilăria sa, viaţa de adolescent, de bărbat căsătorit, de Domn al Principatelor Unite. De asemenea, pot afla cum funcţiona societatea şi mici picanterii ale societăţii din acea vreme.
Sunt expuse simplu, atractiv, altfel decât în cărţile de istorie, iar când povestea începe cu „A fost odată...” altfel îţi iei îndemnul să citeşti.
Tot în paginile acestei cărţi aflaţi cum devine muzeu Castelul de la Ruginoasa şi ce eforturi s-au depus pentru ca acesta să fie reconstituit cât mai aproape de original.
Nu au fost uitaţi nici cei care şi-au dat concursul în căutarea mobilei şi în a stabili destinaţia fiecărei camere.
Muzeografi pasionaţi au făcut mari eforturi, pentru ca trecutul să nu fie uitat, să cinstim eforturile înaintaşilor şi ca cititorul să nu-l cunoască doar pe Cuza-domnitorul, ci, şi pe Cuza - omul.
Dar ce farmec ar avea toate acestea doar scrise într-o carte dacă nu ar fi ilustrate mai ales cu fotografii de epocă?
De fapt meritul lui Boris Crăciun este că toate cărţile sale se evideţiază prin multele imagini ce-l introduc pe micul cititor în atmosfera epocii şi fac ca informaţiile să fie mai uşor de reţinut.
Nu pot să închei fără să amintesc ultimul capitol al acestei cărţi, care este ocupat de un scenariu scris tot de Boris Crăciun cu titlul: „Cuza la Ruginoasa” care vine ca o încununare a muncii de documentare.
Acest scenariu poate constitui o veritabilă piesă de teatru jucată cu ocazia sărbătoririi zilei de 24 Ianuarie( şi nu numai) la şcoală sau în alt spaţiu.

bibliotecar,
Rodica Zaharia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu