luni, 4 noiembrie 2013

BIBLIONET – poarta bibliotecarilor deschisa spre spre lume


Acum ceva timp am primit o onoranta invitatie de la IREX si BIBLIONET pentru a participa la ultima sedinta BIBLIONET inainte de retragerea lor din colaborarea cu bibliotecile romanesti. Coordonata prin cursurile web 2.0 si ulterior monitorizata fiind prin efectele produse de consecventa, de aproape 4 ani, a promovarii bibliotecii onestene prin intermediul blogului si pagina de facebook pe care le administrez, am fost invitata sa prezint unul din evenimentele concepute de biblioteca noastra, Libraria de criza.
Dar ce este Biblionet?
Biblionet este o initiativa a Fundatiei Bill & Melinda Gates in valoare totala de 26,9 milioane de dolari pe o durata de 5 ani care si-a propus facilitarea accesului gratuit la informatie prin introducerea tehnologiei moderne in bibliotecile publice.
Prin cursurile de formare si tehnologia furnizata, Biblionet a ajutat bibliotecile sa asigure servicii in comunitatile locale sub forma unui parteneriat intre IREX, Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR), autoritatile locale si nationale si bibliotecile din tara. Pentru a-si atinge acest obiectiv, Biblionet s-a concentrat pe patru componente principale ale programului:

FACILITAREA ACCESULUI PUBLIC LA INFORMATIE:
Infiintarea unei retele de biblioteci cu calculatoare cu acces public;


PREGATIREA BIBLIOTECARILOR DIN BIBLIOTECILE PUBLICE:
Furnizarea de servicii de formare pentru bibliotecari. Partenerii Biblionet au elaborat materiale de formare si au creat un sistem de pregatire profesionala care sa ii ajute pe bibliotecari sa introduca noi servicii si sa dezvolte inovatia in sistemul de biblioteci publice
PROMOVAREA VALORII BIBLIOTECILOR PENTRU COMUNITATI:
Parteneriat cu Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice (ANBPR).
Asistenta oferita bibliotecarilor in dezvoltarea si organizarea de continut local, in beneficiul tuturor utilizatorilor bibliotecii.
ASIGURAREA SPRIJINULUI GUVERNAMENTAL:
Implicarea administratiei in vederea adaptarii politicilor publice.
Implicarea tuturor celor mentionati a fost totala iar bibliotecile romanesti au raspuns cu entuziasm asaincat bilantul  a fost pe masura.
Conferinta profesionala desfasurata la Biblioteca Nationala a Romaniei si in Aula Ministerului Culturii a adunat un numar impresionant  de responsabili de nivel inalt al proiectului.

Daca in dimineata zile de 30 noiembrie directorul Biblionet Paul Andre Baran si presedintele ANBPR Dragos Adrian Neagu au avut intalniri cu comisari europeni si reprezentanti ai ministerului Telecomunicatiilor in vederea obtinerii sustinerii in continuare a Programului instituit de catre Biblionet, dupa amiaza a fost deschiderea evenimentului, cu un cuvant de salut adresat de catre directorul BNR, Elena Tarziman, urmat de Jessica Dorr, director adj. al programului Global Libraries, Fundatia Bill&Melinda Gates, Bob Pearson, presedinte IREX, Marcel Chiranov, IREX.
Evenimentul a fost continuat cu abordari ale durabiblitatii proiectului in tarile din din Europa prin panelul moderat de Sandra Fried, ofiter de program Fundatia Bill&Melinda Gates unde Rafal Kramza, directorul programului din Polonia, Trendafil Meretev, director Bulgaria si Scott Andersen, director adjunct Biblionet, IREX Romania au adus multumiri Fundatiei si au impartasit din experienta tarilor implicate in acest program si despre programele de sustenabiblitate pe care le-au imaginat si impus dupa plecarea Biblionet.
Un alt moment important a fost moderat de catre Melissa Pailthorp, ofiter de Program, Fundatia Bill& Melinda Gates, prin care s-au adus in atentie parteneriatele cu bibliotecile, invitati fiind Raluca Damian – APIA, Madalin Nitis – VISA Europe, Todi Pruteanu – Microsoft Romania, Andrei Popescu – ANPCDEFP, Mariuca Talpes – Intuitext si Dragos Neagu – ANBPR.
Colegii nostri de la bibliotecile judetene, cel mai bine implicate in programele Biblionet, ne-au impartasit din experienta lor la care s-au adaugat cele doua reprezentante ale Centrului Mortenson pentru Programe Internationale, Barbara J. Ford si Susan Schnuer care ne-au aratat tendintele internationale  si nevoia de advocacy in biblioteci.
31 octombrie a cuprins un numar considerabil de sesiuni tematice in paralel unde a fost prezenta si biblioteca noastra.

Astfel, la sesiunea Servicii noi in biblioteca: Campanii de promovare a bibliotecii si lecturii, am avut-o ca moderator pe dna Luminita Corneanu de la Ministerul Culturii si acolo am prezentat alaturi de Szabolcs Szonda – dir. Biblioteca Judeteana “Bod Peter” Covasna si Raluca Istrate – Biblioteca Judeteana Satu Mare preiecte de succes incluse in acest panel.
Daca Raluca a prezentat proiectul bibliotecii ei, “Pedalez pentru biblioteca!” ce indeamna la o viata sanatoasa si un indemn pentru a citi, Szonda ne-a prezentat un proiect extreme de frumos care implica biblioteca in viata copiilor inca de la nastere cand, precum o ursitoare, biblioteca le poate dezvalui drumul frumos in viata printr-un pachet de carti destinat diverselor etape in dezvoltarea lor , daruit mamicilor.
La aceste proiecte frumoase eu am adaugat experienta noastra prin evenimentul Libraria de criza printr-o prezentare ca o poveste despre viata cartilor si a iubitorilor lor care a dat sens unui gest frumos al utilizatorilor nostri ce ne-au lasat in grija cartile lor si al efortului nostru de a le da viata prin gestul de a le include in colectiile noastre sau a reintineri pe cele existente dar mai ales de a le darui, ca un cadou de suflet celor care si le doresc in bibliotecile lor.
Noi stim ca cele peste 15.000 de carti oferite au adus bucurie si prin gest dar mai ales prin evenimentul care l-a insotit. Libraria de criza este un spectacol oferit de catre biblioteca onesteana pe esplanada din fata bibliotecii unde iubitorii cartilor se intalnesc, se consulta, isi impartasesc opinii iar noi, bibliotecarii, ne punem in slujba amandurora: carti si oameni.
Mesajul meu a fost accentuat prin imagini de la eveniment care au avut ecou prin interesul acordat in discutiile ulterioare cu colegii de la alte biblioteci dornici sa-l includa in proiectele lor .
Zilele calduroase, la propriu si figurat, le-am petrecut alaturi de colegi dragi, de cunostinte noi si m-am bucurat de prezenta unor personalitati care ne-au sustinut  sau ne urmaresc activitatea si nu ne-au uitat cum ar fi dna Doina Popa – fost director ANBPR, dl. Onuc Nemes – fost director BJ Sibiu precum si dna Lidia Kulikovski – dir. Departament Studii si Cercetari BM Chisinau.
Ma bucur ca mi-am revazut colegii de breasla, care au performat, si care si-au meritat premiile si laudele. In acest sens intalnirea cu Claudiu Aghinitei de la IREX mi-a adus aminte si de functia Aleeeex!  dar si de grupul frumos inchegat la cursurile web 2.0 la care el avut un rol esential. Ma bucur ca am fost alaturi de bibliotecarii bacauani care au performat in Biblionet: Crina Ifrim – trainer, Marinela Ciuchi – BJ Bacau, Felicitas Farcas Lohan – Biblioteca Faraoani.
Pentru experienta personala frumoasa dar si sansa de a reprezenta biblioteca mea la un astfel de eveniment le multumesc celor doua  … mentorite   Anca Rapeanu si Cristina Vailean care nu ma vor slabi din ochi nici in luna noiembrie cand biblioteca noastra va fi una din cele 10 alese sa imprementeze conceptul de MENTORAT in IT pentru elevii colegiilor onestene.
De la acesta conferinta am plecat cu certitudinea ca povestea BIBLIONET trebuie sa continuie pentru ca BIBLIOTECA romaneasca sa devina o institutie a democratiei, o resursa dinamica umana unde bibliotecarii trebuie sa comunice intr-o retea plina de idei si legaturi bibliotecaresti pentru un viitor frumos al comunitatii.

Doina Lili BALCANASU - bibliotecar




Un comentariu:

  1. Am fost acolo si trebuie sa spun ca oneștenii si Biblioteca Municipală Radu Rosetti au avut prin doamna Lili Balcanasu un mesager extraordinar. Un om dedicat profesiei si care pune suflet in tot ceea ce face. Impreuna cu o la fel de minunata colega de la Biblioteca Comunala Faraoani, doamna Farcas-Lohan Felicitas, ati reprezentat cu cinste comunitatea bibliotecarilor publici din judetul Bacau. FELICITARI!

    RăspundețiȘtergere