vineri, 8 noiembrie 2013

Future Communities - ante factum


Programul Biblionet, la final:
Peste 600.000 de romani au utilizat Internetul dintr-o biblioteca publica
WALL-STREET


Inceput in 2009 si finantat de catre Fundatia Bill&Melinda Gates cu 26,9 milioane de dolar, programul Biblionet a reusit ca in cei cinci ani de cand a luat nastere sa conecteze la Internet peste 2.200 de biblioteci dintr-un total de circa 2.800 ce initial erau incluse in proiect, dintr-un total de peste 5.000 de biblioteci publice la nivel national.
In urma programului peste 3.200 de bibliotecari au fost instruiti pentru a initia si asista utilizatori in accesarea informatiei, proiect in urma caruia peste 10.000 de calculatoare au intrat in posesia bilbiotecilor publice.

“Planul initial a fost depasit datorita deschiderii pe care am intalnit-o in Romania si a unui context economic care s-a dovedit a fi in favoarea programului. Biblionet a urmarit initial sa includa in program 1.600 de biblioteci, iar astazi numarul acestora a ajuns la 2.300, un numar impresionant, tinand cont ca in Romania sunt in total 2.800 de biblioteci publice. Extinderea programului a fost posibila si datorita contextului economic. Odata cu criza financiara, costul per computer a scazut, iar noi am avut posibilitatea ca, pentru aceeasi suma, sa achizitionam mai multe computere”, a declarat pentru Wall-Street.ro – Paul-Andre Baran (foto), initiatorul proiectului Biblionet si Campion Digital al Romaniei.
Rezultatul proiectului “Biblionet” in cei cinci ani de la infiintare s-a dovedit un succes, mai ales ca prin intermediul acestui program peste 600.000 de romani au utilizat pentru prima data Internetul dintr-o biblioteca publica.
“Cand a inceput programul in Romania, conform evaluarilor noastre, 60% dintre romani nu utilizasera Internetul si nu stiau sa lucreze pe un calculator. Acum, 40% dintre romani se alfa in aceasta pozitie. Cu toate aceastea, Romania se situeaza in topul tarilor cu cel mai rapid Internet din lume. Este un paradox si Biblionet a urmarit sa reduca acest decalaj prin faptul ca face accesul la Internet posibil si gratuit in comunitati in care posesia unui computer este un lucru rar”, a spus Baran.
Un program cu succes in mediul rural
“Programul a fost implementat in mediul rural si urban deopotriva, nefiind adresat unui mediu anume. Acoperirea cea mai mare este insa in mediul rural, circa 85%. Structura de lucru a vizat o comunicare si intrajutorare constanta intre biblioteci. Pe structura piramidala, bibliotecile judetene au fost printre primele care au intrat in program, luand apoi, intr-o anumita masura, rolul de mentor sau coordonator pentru bibliotecile publice din judet, pe care le-au ajutat sa aplice pentru programul Biblionet sau sa isi dezvolte propriile proiecte pe care apoi le-au implementat in comunitatea lor”, a precizat Campionul Digital al Romaniei.
Mai mult, conform unui studiu al companiei de cercetare TNS, astazi, peste 16%, respectiv 2.6 milioane de romani, frecventeaza bibliotecile publice.
Totodata, prin programele partenere Biblionet, aproximativ jumatate dintre cei care au frecventat bibliotecile au participat si la activitati educative, printre care meditatii, asistenta la teme, cursuri speciale de formare sau intalniri comunitare.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a inregistrat peste 80.000 de fermieri care au accesat subventiile agricole APIA cu ajutorul bibliotecilor publice, primind subventii in valoare de peste 100 de milioane de euro.
Interesanta aici este si statistica legata de gasirea unui nou loc de munca prin intermediul echipamentelor de calcul si a Internetului din bibliotecile publice. Astfel, 28.500 de utilizatori ai computerelor din biblioteci au aplicat la oferte de locuri de munca dintre care 9.000 de adulti au fost angajati, ceea ce reprezinta o treime dintre aplicati.
Un proiect pilot implementat in Cluj-Napoca a necesitat o investitie de 1.400 de dolari din partea Biblionet si a condus la angajarea a 32 de persoane.
Principalele probleme in implementarea proiectului
Reprezentantul Bliblionet a precizat ca au existat cateva situatii in care au fost nevoiti sa retraga echipamentul donat din biblioteci.
“Odata ce am inclus o biblioteca in program, aceasta intra intr-o perioada de supervizare de aproximativ 6 luni. Au fost situatii cand, din varii motive, aceste calculatoare au fost retrase.In cei cinci ani am intalnit oameni extrem de motivati, atat din sectorul public cat si din cel privat, care au gasit solutii prin care programul Biblionet sa fie implementat si oamenii sa beneficieze de serviciile programului cat mai mult, fie ca vorbim despre granturi, servicii online sau pur si simplu acces gratuit la Internet”, a spus Baran.
Future Communities, eveniment dedicat inovatiei si tehnologiei
In urma programului Biblionet, Paul Baran a fost numit de Ministerul Comunicatiilor Campion Digital, contribuind prin program la promovarea valorilor Agendei Digitale si pastrand un dialog constant cu Neelie Kroes, comisar al Agendei Digitale si vicepresedinte al Comisiei Europene.
Cu ocazia finalului de program Biblionet va fi organizat miercuri, 30 octombrie, evenimentul “Future Comunities”, in care care se va vorbi despre cum accesul la tehnologie si informatie duce la dezvoltarea comunitatilor din Romania.
Future Communities Fair ii va avea invitati speciali pe Neelie Kroes si Dacian Ciolos, comisar pentru agricultura si dezvoltare rurala. Totodata, la eveniment, vor fi prezente si companii ce isi vor prezenta ultimele tehnologii, start-up-uri cu solutii noi pentru comunitati, tineri inventatori si workshopuri pentru comunitati.
Future Communities Open Innovation Fair este primul targ dedicat inovatiei pentru dezvoltarea comunitatilor si are loc la Biblioteca Nationala a Romaniei intre 30 octombrie si 1 noiembrie.
Future Communities este initiat de programul Biblionet Romania si Ministerul pentru Societatea Informationala, sub Inaltul Patronaj al Guvernului Romaniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu