sâmbătă, 16 noiembrie 2013

OPENING OPORTUNITIES – intelegerea unei oportunitati oferite elevilor onesteni


Peste 150 de elevi ai liceelor si colegiilor onestene, elevi de top din Onesti, au venit la Biblioteca la intalnirea cu  potentialii lor mentori in cariera ce  vor sa si-o aleaga.
Daca acum 2 luni invitatia de a intra in acest program pilot, printre cele 10 biblioteci alese,  ne-a surprins dar ne-a si  bucurat acum intalnirea aceasta ne-a adus satisfactia  unui raspuns entuziast, coplesitor al elevilor onesteni care inteleg ca sunt responsabili de viata lor. Acesta este un prin semn de maturitate din partea lor si un prim contact cu oameni care nu dau sfaturi ci stiu sa ii asculte  si sa discute cu ei.
Voluntarii Microsoft au acoperit intreg timpul de la ora 11.00 pana la ora 16.00 (fara pauza) cu informatii, destainuiri, parcursuri si experiente frumoase de viata din care elevii pot invata rostul  perseverentei, scolii, sortii si inspiratiei in alegerea unei profesii.



Fara sa fim malitiosi, absenta celor din media onesteana de la eveniment ne-a eliberat de obligatia fragmentarii starii de gratie in care s-au aflat tinerii si mentorii  prin pauza ce i-ar fi lipsit pe elevii iscoditori, de atentia acordata fiecarui cuvant si stare exprimata de catre mentori timp de 5 ore. 

A fost un succes de captare a atentiei pe care si l-ar dori orice profesor  pasionat de meseria lui. Cu aceasta ocazie trebuie sa multumim profesorilor, directorilor de scoli care prin discernamant si atentia acordata viitorului elevilor lor au reusit o mobilizare record.

In debutul evenimentului dna directoare Elena Serbu a amintit de evenimentele importante pe plan national la care, prin participarea bibliotecarilor, s-a scos in evidenta activitatea bogata si atent orientata spre necesitatile utilizatorilor bibliotecii onestene.
Interventia reprezentantelor biroului senatorial Valerian Vreme, ministru in momentul semnarii documentelor de stabilire a rolului Biblionet-ului in bibliotecile romanesti, a demonstrat inca o data atentia si sprijinul pe care il acorda acesta evenimentelor din biblioteca noastra.
Prin prezentarea mea am dorit sa le aduc in atentie elevilor un element de legatura dintre noi bibliotecarii, Biblionet/IREX , TechSoup si Microsoft: Bill Gates.
Un nume care prin fundatia sa si prin Biblionet a reusit sa scoata din anonimat bibliotecile romanesti si le-a ajutat sa iasa in lume, intr-o lume Global Libraries. Un nume care prin viata  sa da un exemplu de ce inseamna sa te folosesti de oportunitati, sa castigi  si sa fii generos.
Am dat citire celor “11 lucruri ce nu se invata in scoala” , discurs sustinut de catre Bill Gates elevilor de liceu,  prin care a dorit sa scoata in evidenta carenta politicilor educationale care au creat generatii de copii  lipsiti de simtul realitatii, realitate care ii poate duce in pragul esecului.
Aceste griji i-au adus si pe cei 5 invitati in fata elevilor onesteni de care se vor ingriji ca alegerile lor in viata sa aiba substanta, inspiratie si reusita.

Contributia lui Bogdan Grigore (IREX/Biblionet) a fost esentiala in destinderea atmosferei pline de emotie si asteptari iar a Elenei Coman (TechSoup) a lamurit pasii de urmat in programul de mentorat.


Evenimentul a fost un castig pentru toti cei care au intrebat dar si pentru cei care au dat raspunsuri, pentru cei care au avut temeri dar si pentru cei care vad o solutie.
Entuziasmul din Aula bibliotecii este de asteptat sa se regaseasca pe platform on-line deschisa din 20 noiembrie.
La sfarsitul cursului, dupa 6 luni, speram ca elevii sa se regaseasca in biblioteca gata sa porneasca increzatori in viata multumita prietenilor-mentori de la Microsoft:
TODI Pruteanu, comanestean –Manager de strategie – teme in mentoring despre decizii legate de cariera in dezvoltare de softweare si sa ajungi sa schimbi perceptii;
CRISTINA Dobre, onesteanca – Planning Manager – teme in mentoring, orientare in cariera, cum sa folosesti background-ul in Finante in industria IT;
LAURA Oprea – Manager de vanzari – teme de mentoring despre cum sa iti urmezi visul in cariera
La care se pot adauga si:
TIBERIU Radu – Consultant tehnic – teme de mentoring: cum sa-ti planifici o cariera de success in IT;
ADINA Ungureanu – Consultant in vanzari – Teme in mentoring despre vanzare si cariera in vanzari.

    Regula nr. 2 din Lucrurile care nu se invata la scoala a lui Bill Gates spune:
Lumii prea putin ii pasa de stima ta de sine. Lumea se asteapta sa realizezi ceva INAINTE de a fi multumit de tine insuti.
De aceea nu trebuie ratate ocaziile care va pot … Opening Opportunities.
Succes tuturor!


LILI Balcanasu – bibliotecar
- coordonator local Opening Opportunities -


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu